Csokis croissant házilag recept

Csokis croissant házilag receptCsokis croissant házilag recept

Összetevők

  • 1 csomag leveles tészta (mélyhűtött)
  • 1 tábla csoki (ét, tej)
  • vagy
  • sonka, sajt, bacon, lekvár, nutella
  • 1 tojás

Elkészítés

Engedjük fel a leveles tésztát, hogy nyújtható állapotba kerüljön. (Én előző este kiveszem a fagyasztóból, és a konyhában reggelig szépen kienged.) Ha ezzel megvagyunk, gyújtsuk be a sütőt 220 fokra, és lássunk hozzá a sütemény elkészítéséhez. Nyújtsuk ki a leveles tésztát lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastagságúra, nagyjából megőrizve a téglalap alakot. Majd derelyevágó vagy kés segítségével vágjuk először hosszában, majd keresztben ketté, majd a hosszabb oldalán újra felezzük a széles csíkokat. Így 8 db téglalapot kaptunk. Ezeket is szeljük ketté úgy, hogy két szemben lévő sarkát 'kössük össze' átlósan. Így 16 db derékszögű háromszöget kaptunk. Tegyünk a tetszőleges töltelékből (jelen esetben 1-2 kocka csoki) a tésztaháromszögek sarkaiba (ahol a befogók, azaz a rövidebb oldalak találkoznak) és kezdjük feltekerni őket. Amikor kész, kissé hajlítsuk be a végeket, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe a sütésre váró kifliket. Kenjük le felvert tojással a tetejüket, toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 12-15 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek. Pár percet mindenképpen várjunk a fogyasztással, mert a töltelék tűz forró. Egy pohár tejjel isteni!!!

Megjegyzés

A tölteléket jól csomagoljuk be, nehogy kifolyjon. Ez leginkább a lekvárra vonatkozik, a csokinál és nutellánál nem okoz gondot.

Ha bacont tennénk a kiflikbe, mindenképpen pirítsuk elő egy kicsit, hogy kellően megsüljön. Sajtos tölteléknél inkább a 3szög vagy kockasajt a meglelő, aminél variálhatunk az ízesített fajtákkal is. Egy pohár teával csodás reggeli vagy uzsonna válhat belőle, de sörkorcsolyának sem utolsó.